AUDIERE PUBLICĂ - INIŢIATORIMotto: Fiecare popor si fiecare epoca sta pe umerii vremilor trecute!                                                      Mihai Eminescu.
                                                                                                      
CINE SUNTEM:

Nevoia relansari sociale si economice a localitatilor din zona Banatului de Munte, prin valorificarea potentialului turistic, a resurselor naturale, a infrastructurii de transport şi a resurselor  umane disponibile, a determinat organizarea unui grup de initiativa,  denumit “Pro Banatul de Munte”.
“Pro Banatul de Munte” este un grup deschis care, deocamdata, are următoarea componenţă:
-        Teatrul de Vest Resita, Asociatia culturala Resita Romana, CNS “ Cartel ALFA” CS, Primaria Anina, Primaria Oravita, Consiliul Judetean CS,  Muzeul de Istorie a Banatului Montan,
-        Pareteneri media: Radio Resita, Banat TV, TV VEST, Jurnalul de CS,  Argument de CS, Info-CS.

CE DORIM: 
Grupul "Pro Banatul de Munte" reprezinta un parteneriat intre membrii societatii civile din Banatul de Munte care urmareste ca prin instrumente specifice campaniilor de lobby si advocacy sa sustina valorificarea potentialului turistic, a resurselor naturale, a infrastructurii de transport şi a resurselor umane disponibile din acest areal. O prima campanie demarata de Grupul "Lobby pentru Banatul de Munte" are in vedere: -Reabilitarea Caii ferate Anina – Oravita si pastrarea acesteea in circuitul turistic si economic;
- renovarea şi modernizarea gării CFR din Anina; 
- Sprijinirea, cu prioritate, a initiativelor private care au in vederea valorificarea superioara a resurselor naturale, precum si folosirea liniei de cale ferata Oravita – Anina pentru activitatile de transport proprii;
MOTIVATIE:
Aceasta linie ferata este vitala pentru promovarea turismului in zona. Mentinerea in stare de functionare a liniei ferate Oravita – Anina, in paralel cu amenajarea muzeelor miniere si cu dezvoltarea unor activitati economice ce implica si transportul materiei prime si a produselor realizate pe calea ferata respectiva , ar creea contextul favorabil dezvoltarii rapide a turismului avand in vedere faptul ca factorul natural al reliefului este favorabil acestei dezvoltarii.
In acest moment exista un interes declarat si nedisimulat din partea unei societati comerciale multinationale (Globernica SA) interesata de exploatarea superioara a masei lemnoase din zona si de constructia unei uzine electrice pe baza de biomasa! Dezvoltarea acestor investitii sunt conditionate de garantii privind mentinerea in functiune a liniei ferate Oravita-Anina, necesare pentru transportul materiei prime si a produselor finite rezultate din procesul de productie.
Aceasta perspectiva se imbina perfect cu strategia de folosire a acestei linii ferate ca mijloc de promovare a potentialului turistic din zona! Prin introducerea liniei de cale ferata ORAVITA – ANINA in circuitul turistic si economic, se asigura si sustenabilitatea acesteia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu