INVITAŢIE AUDIERE PUBLICĂ

AUDIEREA PUBLICA


Grupul de iniţiative „Pro Banatul de Munte” doreste detectarea si  efectuarea unor expertizari a problemelor, a oportunitatilor, privind dezvoltarea economica si sociala existente in aceasta zona, determinarea unor solutii fezabile care uleterior sa fie promovate in relatia cu decidentii, din domeniul politic si administratie, prin instrumente specifice campaniilor de lobby si advocacy. O prima analiza a Grupul de iniţiative „Pro Banatul de Munte” se refera la zona Anina-Oravita. In urma experitzei au fost stabilite o serie de trei masuri care sunt strict necesare pentru relansarea economica a zonei :

- Reabilitarea Caii ferate Anina – Oravita si pastrarea acesteea in circuitul economic (turism si industrie);

- renovarea şi modernizarea gării CFR din Anina si Oravita;

- Sprijinirea, cu prioritate, a initiativelor private care au in vederea valorificarea superioara a resurselor cat si a caii ferate.
       In acest scop Grupul de iniţiative „Pro Banatul de Munte” organizează in data de 27 septembrie 2013, ora 11.00,  la sala de sedinte din cadrul Consiliului Judetean Caras Severin, etj.1,  audierea publică cu tema:
 "Semeringul banatean - trecut si viitor!"
     Invităm aşadar, cetățenii Banatului de Munte si nu numai, reprezentantii administratiei publice locale, judetene si regionale, organizaţiile nonguvernamentale, organizațiile patronale şi sindicale, precum si alte organizaţii interesate, să-și exprime în scris punctul de vedere cu privire la taceasta tema:


Incercam astfel sa raspundem unor serii de intrebari cum ar fi:


1. Este nevoie de pastrarea in stare de functionare a liniei ferate Oravita – Anina?  De ce?

2. Cum poate aceasta cale ferata sa contribuie la  dezvoltare economica si implicit la crearea de locuri de munca?

3. Ce tip de decizii si competente sunt necesare pentru reabilitarea si functionarea acesteea in conditii de siguranta a circulatiei! Cine trebuie sa faca acest lucru?

4. Considerati functionarea caii ferate Oravita – Anina suficient de importanta pentru o mobilizare a intregii structuri sociale din CS in vedera sustinerii acestui deziderat? 


Audierea publică, ca formă de consultare publică, urmărește colectarea de opinii, soluții la problemele  comunității, acestea fiind sintetizat într-un raport efectuat de experți independenți. Un astfel de exercițiu democratic întărește comunitatea și contribuie la realizarea unor politici publice potrivite acesteia.
Depoziția (opinia) trebuie formulată în scris şi transmisă organizatorilor. În baza acesteia, cei interesaţi se pot înscrierea pentru susținerea publică verbală a opiniei, timp de 3 minute, în cadrul audierii publice.

Termenul limită pentru primirea depoziţiilor este data de 15 septembrie 2013, ora 14. Depoziţiile nu trebuie să depăşească doua pagini şi vor conţine informaţii, argumente şi/sau date statistice care susţin/ întăresc punctul de vedere al celui care depune depoziţia.

Important de reţinut: doar cei care depun depoziţia în scris pot să îşi susţină opinia public, în cadrul audierii publice din 30 noiembrie. Cei care nu doresc să ia cuvântul în cadrul audierii publice, pot depune doar depoziţia în scris. Aceasta va fi analizată de către comisia de experţi şi va contribui la realizarea raportului final.

La audierea publică vor participa reprezentanți mass media, politicieni locali și reprezentanți ai diverselor grupuri de interese.

        Membrii Comisiei de Experţi, vor sintetiza într-un raport final toate propunerile făcute în cadrul audierii şi vor formula concluziile şi recomandările acesteia.
         Raportul final va fi prezentat public în data de 07. octombrie 2013, în cadrul unei conferinţe de presă. Ulterior grupul de iniţiativă „Pro Banatul de Munte” va inainta acest raport decidentilor responsabili de aplicarea masurilor ce s-au desprin in urma audierii publice.

Regulamentul de organizare a audierii, regulile de redactare a depoziţiilor și alte informații le găsiți pe blogul evenimentului:
Grupul de iniţiativă „Pro Banatul de Munte" este un grup deschis care, deocamdata, are următoarea componenţă:
-   Teatrul de Vest Resita, Asociatia culturala Resita Romana, CNS “ Cartel ALFA” CS, Primaria Anina, Primaria Oravita, Consiliul Judetean CS,  Muzeul de Istorie a Banatului Montan,
-   Pareteneri media: Radio Resita, Banat TV, TV VEST, Jurnalul de CS,  Argument de CS, Info-CS.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu